Foto: Pinterest

Știința dragostei

Noi îi spuneam simplu dragoste. Sau o înșiruire de emoții. Conform DEX, dragostea este un sentiment de afecțiune pentru cineva sau ceva; sentiment de afecțiune față de o persoană de sex opus; amor; iubire. Ar mai fi, o metodă prin care natura perpetuează specia umană. Confrom psihologilor, durează între 90 de secunde și 4 minute pentru a decide dacă placi pe cineva. Se pare că la baza deciziei stau următoarele procentaje: 55% datorită limbajului corpului, 38% este tonalitatea vocii, iar restul de 7% ține de ceea ce spune acea persoana.

Helen Fisher, cercetatoare în cadrul Universității Rutgers din Statele Unite, a împărțit dragostea în trei etape, în funcție de hormonii produși și de alchimie. Astfel, am avea: dorința, atracția și atașamentul.

Dorința:

Prima etapă ar fi datorată hormonilor testosteron și estrogen, atât la femei cât și la bărbați.

Atracția:

Cea de-a doua etapă, atracția, pare a fi momentul când te lovește dragostea și nu te mai poți gândi la altceva. Oamenii de știință spun că neurotransmițătorii principali care apar în acest moment sunt: adrenalina, dopamina și serotonina. Când ne îndrăgostim activăm inconștient nivelul de stres care duce la creșterea adrenalinei și a cortizolului. Efectul: începem să transpirăm (în special palmele), inima o ia la galop, iar gura o simțim uscată.  Apă? 🙂

Dopamina acționează prin stimularea dorinței și răsplatei care declanșează o avalanșă intensă de plăcere! Aceast moment are același efect asupra creierului ca și o doză de cocaină (eu zic să încercați mai degrabă îndragostitul). Buuun. Mai departe.

Serotonina este una dintre cele mai importante produse chimice ale iubirii și este vinovată de apariția lui/ei la fiecare minut în gândurile persoanei îndrăgostite.

Această etapă este și cea în care vedem persoana de care ne-am îndrăgostit cu virtuți amplificate și o idealizăm (adică ne cam păcălim pe noi înșine?). De asta probabil se spune că dragostea e oarba 🙂

Ajungem la cea de-a treia etapă:

Atașamentul:

Ultima etapă implică oxitocina și vasopresina, care îi face pe cei doi îndrăgostiți să își dorească să fie împreună. Oxitocina (i se mai spune și hormonul giugiulelii) este un hormon foarte puternic, eliberat atât de femei cât și de bărbați, în timpul orgasmului. Se presupune că acest hormon adâncește sentimentele de atașament și îi apropie pe cei doi îndrăgostiți după ce au făcut sex. Teoria spune în felul următor: cu cât un cuplu face mai mult sex, cu atât mai profundă devine relația lor. Tot oxitocina este responsabilă și de legatura puternică dintre mamă și copil, și este eliberată în timpul nașterii.

Vasopresina este cel de-al doilea hormon important din faza atașamentului și este eliberat după sex. Rolul său este în menținerea devotamentului unui cuplu.

Totul este o joacă între hormoni! Foarte multă teorie pentru dragostea asta! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *