photo: www.boredpanda.com

Cine este Boyan Slat?

Anul acesta a fost unul dintre anii pe care nu-i voi uita niciodată. Pandemia de coronavirus ne modelează viața zi după zi într-o nouă realitate, totul pare să se schimbe, de la reguli stricte de igienă la munca de acasă sau, mai rău, la șomaj. Din motive economice, slujba mea nu a mai fost o necesitate. Trebuie să recunosc (încă mă simt puțin vinovată de asta), îmi plac săptămânile de libertate neașteptată, mai mult timp pentru a citi, mai mult timp pentru a face cursuri online, mai mult timp pentru ideile mele nesfârșite. Căutând locuri de muncă și având interviuri între două cărți și câteva idei noi, am ajuns să întâlnesc sau să cunosc oameni interesanți și perspective noi. Acum câteva zile, am aplicat pentru un post la The Ocean Clean-up. Nu vreau să scriu despre slujba în sine, ci despre fondatorul acestei companii și viziunea sa. Înainte de a aplica pentru o slujbă, îmi place să mă documentez despre compania care angajează, știi, ca să am temele făcute în caz de a fi selectat pentru un interviu și totodată să-mi hrănesc curiozitatea mereu înfometată. Așa am aflat cine este Boyan Slat. Mărturisesc că sunt impresionat de acest tânăr. Personal nu l-am întâlnit niciodată, dar pare să fie un tip căruia îi place o provocare nesfârșită, întotdeauna cu mintea ageră. Povestea sa inspiră și creează conștientizare. Cu siguranță ți-ar adăuga o noua perspectivă asupra vieții.

Boyan Slat este un inventator și antreprenor olandez-croat care dezvoltă sisteme avansate pentru a elimina plasticul din oceane. Totul a început în timp ce făcea scufundări în Grecia și a fost surprins să vadă mai mult plastic decât pește. Boyan a venit cu ideea de a dezvolta un sistem de concentrare pasivă. El și-a imaginat să folosească curenții oceanici în avantajul său și să-i lase să fie forța motrice din spatele captării și concentrării plasticului. În loc să te duci tu după plastic, lasă plasticul să vină la tine. La vârsta de 18 ani, Boyan a conceput un sistem care utilizează forțele oceanice naturale pentru a prinde pasiv și a concentra plasticul oceanului, prin care timpul teoretic de curățare ar putea fi redus de la milenii la simpli ani.

În 2012, după absolvirea liceului, Boyan a fost invitat să-și prezinte ideile la conferința TEDx. Inițial, videoclipul nu a primit prea multă atenție până la un an mai târziu, când totul s-a schimbat și ideea sa a devenit virală. Potrivit site-ului The Ocean Cleanup, Boyan a decis să renunțe la studiile de inginerie aerospațială la TU Delft la doar 6 luni după ce a început studiile și a fondat The Ocean Cleanup, cu doar 300 de euro de economii ca capital inițial.

După un an de studii de fezabilitate finalizate de o echipă voluntară formată din aproape 100 de oameni de știință și ingineri, în iunie 2014, a fost publicat un studiu de 528 de pagini. Mai mult, The Ocean Cleanup avea nevoie de bani pentru a iniția procesul de inginerie, precum și de o serie de expediții. În doar 100 de zile, cu sprijinul a peste 38.000 de finanțatori din 160 de țări, s-au strâns un total de 2.154.282 USD, ceea ce a făcut-o „cea mai de succes campanie de finanțare non-profit din istorie” la acea vreme. Minunat, nu-i așa?

Din 2015, The Ocean Cleanup a început diferite expediții de cercetare oceanică, necesare pentru a înțelege pe deplin problema poluării cu plastic. Navigând între Hawaii și California, prima expediție a colectat mai multe date despre plasticul oceanic decât au fost colectate în ultimii 40 de ani combinate. Rezultatele acestor expediții au fost publicate în Scientific Reports în 2018: aproximativ 80 de milioane de kg de resturi de plastic plutitoare de diferite dimensiuni și forme, realizate în principal din polietilenă și polipropilenă, acumulate într-o zonă de 3 ori mai mare decât Franța continentală. În 2017, primul prototip Ocean Cleanup Interceptor ™ a fost implementat și testat în Zuidland, Olanda de Sud, urmat de System 001, care a fost primul sistem de curățare din lume care a fost testat și utilizat în Great Pacific Garbage Patch. Puteți verifica aici here modul în care funcționează sistemul Ocean Cleanup, precum și descoperi care sunt cele cinci pete de gunoi oceanice care acumulează gunoi, cel mai mare fiind Great Pacific Garbage Patch, situat între Hawaii și California.

Boyan Slat a fost distins în 2015, de către SM Regele Harald al Norvegiei, Premiul Tânărului Antreprenor al industriei maritime. În 2016, Forbes l-a inclus în ediția de 30 sub 30 de ani. În 2017, Elsevier l-a numit olandezul anului, Reader’s Digest l-a ales ca european al anului și i s-a acordat premiul Thor Heyerdahl pentru inovație în industria maritimă. În 2018, Boyan a fost numit „Antreprenorul european al anului” de Euronews. Boyan Slat se află în „25 de oameni care vor forma următorii 25 de ani” în revista WIRED. The Ocean Cleanup a fost aleasă de revista TIME ca fiind una dintre cele mai bune invenții din 2015. În 2019, Comisia Europeană l-a ales pe Boyan drept unul dintre experții pentru a consilia comisia cu privire la strategia sa de inovare de mai multe miliarde de euro. Destul de impresionant, așa-i?

În octombrie 2020, The Ocean Cleanup a lansat primul produs realizat cu plastic îndepărtat din ocean, folosind captura din campania System 001 / B în 2019: The Ocean Cleanup sunglasses. Produsul este menit să răspândească misiunea, sperând că, făcând ceva care este ușor de folosit de către oricine, poate contribui, de asemenea, la crearea conștientizării poluării apelor cu plastic.

Și toată această misiune minunată a început cu ideea unui tânăr care făcea scufundări în Grecia! Cred că aceasta este o poveste care inspiră, o atenționare de a face ceva, oricât de puțin pentru salvarea singurei case pe care o avem în acest moment, Pământul.

Urmăriți-vă visele, dragilor!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *