20191110_140612

Rotterdam, o capitală Cool

În anii de educație de primară, am învățat câteva lucruri despre ceea ce va deveni ulterior țara mea adoptivă, Olanda: lalele vin de aici (să recunoaștem, știm cu toții între timp că laleaua provine din Turcia), Rotterdam este cel mai mare port din Europa (din 1964 până în 2004 a fost cel mai aglomerat port din lume chiar), podul Erasmus din Rotterdam a fost numit după filosoful olandez Desiderius Erasmus Roterodamus, considerat a fi unul dintre cei mai mari filosofi ai Renașterii, Rembrandt și Van Gogh (al doilea a devenit de-a lungul anilor pictorul meu preferat), PSV Eindhoven, Ruud Gulith cu părul lui nebun și Marco van Basten (fratele meu era mare fan al fotbalului olandez). Ei bine, între timp locuiesc la doar douăzeci de minute de Rotterdam. Nu m-am gândit niciodată că voi locui aici într-o zi. Eu cred că Rotterdam ar putea fi unul dintre cele mai cool orașe din Europa. Are istorie, o arhitectură elegantă îmbinată cu una ultra-modernă, cafenele și cluburi senzationale, multă apă în jur, plus o rețea de taxi pe apă, o universitate internațională și oameni din 170 de naționalități. Poți petrece cu ușurință câteva zile în Rotterdam și nu te vei plictisi. De ce ar trebui să vizitezi Rotterdam? Am eu câteva motive destul de bune.

Un complex de hale care te va lăsa cu gura căscată

În 2014, a fost deschis un complex acoperit de hale și apartamente, Markthal. Arcul apartamentelor este de fapt plafonul pieței. Cu o suprafață de peste 13.000 de metri pătrați, „Cornul abundenței” de Arno Coenen și Iris Roskam este o colorată piesă de artă care descrie fructe care se prăbușesc dintr-un cer de vară, vaci păscând și flori. Tavanul de la Markthal poartă cea mai mare operă de artă din lume. Poți găsi de toate la cele 96 de tarabe, de la brânzeturi olandeze la pește proaspăt și multe alte mâncăruri și băuturi locale. Crede-mă, este obligatoriu să mergi aici când ești în Rotterdam!

markthal-rotterdam
Markthal

Un alt loc cool este Fenix Food Factory, un fost depozit aflat în cartierul Katendrecht, unde poți găsi alimente și băuturi artizanale de origine locală. Puteți mânca și bea având o vedere la malul apei, de unde se vede și hotelul New York, fostul sediu al Holland Amerika Line. De aici, mii de emigranți au plecat în trecut în America de Nord, în căutarea unei vieți mai bune. În acest hotel, Anouk a scris toate melodiile de pe albumul Hotel New York, lansat în 2004.

The Fenix Factory
Fenix Food Factory

Artă & cultură de primă clasă

Rotterdam este un oraș de primă clasă pentru artă contemporană. Kunsthal este renumit pentru gama sa eclectică și excentrică de expoziții, de la fotografie iconică la îmbrăcămintea și designul lui Jean Paul Gaultier (văzut expoziție, minunat!). Neapărat de vizitat este și muzeul Boijmans Van Beuningen, unul dintre cele mai vechi muzee din Olanda, cu colecții contemporane care dau viață celor mai tradiționale exponate. Puteți vedea aici picturi ale lui Van Gogh, Fabritius, Rubens, Dali, Kandinsky, Rembrandt, Picasso.

Dali - Couple aux têtes pleines de nuages
Dali – Couple aux têtes pleines de nuages

În 2021 va avea loc deschiderea primului depozit din lume care oferă acces la o colecție completă fără intervenția unui curator. Clădirea în oglindă de 40 de metri înălțime este un design al arhitectului din Rotterdam Winy Maas de la MVRDV (responsabil și pentru designul Markthal) și oferă o frumoasă vedere panoramică a orașului și a portului din grădina de pe acoperiș, unde se află și un restaurant. Depozitul are o dinamică diferită de cea a muzeului: nu există expoziții, dar publicul poate naviga printre 151.000 de lucrări de artă, singur sau cu un ghid, și să obțină imagini din spatele scenei de conservare, restaurare și cercetare.

First Depot - Boijmans Van Beuningen
First Depot – Boijmans Van Beuningen

Muzeul de Fotografie și Muzeul Maritim merită, de asemenea, o vizită. Am menționat deja că Willem de Kooning s-a născut la Rotterdam? Dap, tipul a cărui pictură, Intechange (1955), a fost vândută în septembrie 2015 pentru 300 de milioane de dolari (până în 2017 a fost cea mai scumpă pictură din lume).

Second most expensive painting in the world - Interchange by William de Kooning
A doua cea mai scumpă pictură din lume – Interchange by William de Kooning

Dacă stai mai mult timp în Rotterdam, te sfătuiesc să nu ratezi evenimentele anuale: Festivalul International de Film Rotterdam (din 1972, anul acesta festivalul va avea loc în săptămâna 1 – 7 februarie 2021), North Sea Jazz Festival între 7 și 9 Julie 2021 (deja sunt anunțați Lionel Richie, Alicia Keys și John Legend) și ART Rotterdam Week, anul trecut a inclus peste 50 de evenimente în peste 40 de locații și a atras aproximativ 100.000 de vizite. Ediția aceasta (3-7 februarie 2021) va avea un caracter diferit din cauza pandemiei. Cele mai multe locații pot fi vizitate în intervale orare pentru a evita aglomerația. Să nu uităm că în 2021 Rotterdam este și gazda festivalului Eurovision.

Rotterdam este un fel de Disneyland pentru iubitorii de arhitectură

Nici nu știu de unde să încep și de unde să termin cu privire la acest subiect. Rotterdam are atât de multe clădiri arhitecturale frumoase, de la clădirile istorice și arhitectura caracteristică de reconstrucție postbelică până la zgârie-nori hipermoderni construiți în deceniile mai recente. Rotterdam a fost în mare parte distrus de germani în cel de-al doilea război mondial când în 1940 aproape întregul centru istoric al orașului a fost bombardat, aproape 900 de oameni au fost uciși și 85.000 au rămas fără adăpost. Nu este surprinzător faptul că orașul găzduiește Bienala internațională de arhitectură a Institutul olandez de arhitectură. Lista mea de clădiri arhitecturale obligatorie este lungă, dar acestea sunt de vizitat neapărat :

Casele cubice  – 38 de mici locuințe galbene, în formă de cuburi, fiecare cocoțată pe stâlpi de beton, dând impresia de „copaci” arhitecturali care se grupează pentru a forma o pădure. Casele au fost construite în 1982-1984 conform proiectelor arhitectului olandez Piet Blom și există un Show-Cube care poate fi vizitat. Pereții și ferestrele sunt înclinate la 54,7 grade. Suprafața totală a apartamentului este de aproximativ 100 de metri pătrați, dar cam un sfert din spațiu este inutilizabil din cauza pereților care se află sub tavanele unghiulare.

Cube houses
Casele cubice

Witte Huis – această frumoasă clădire art nouveau a fost construită în perioada 1897-1898, în încercarea de a fi la înălțimea inovațiilor arhitecturale ale SUA. La 45 de metri înălțime, a fost considerat primul „zgârie-nori” al Olandei și timp de mulți ani a fost cea mai înaltă clădire de birouri din Europa. Designerii Gerrit van der Schuijt, Herman van der Schuijt și Willem Molenbroek au fost inspirați de stilul art nouveau întâlnit într-o vizită la New York. Witte Huis rămâne astăzi un loc popular din Rotterdam. La parterul clădirii este un foarte căutat restaurant, Grand Café Het Witte Huis,  iar la etaje diverse birouri.

Witte Huis - Europe's skyscraper on 19th century
Witte Huis – cea mai înaltă clădire cu birouri din Europa secolului 19

Van Nelle Fabriek – Fabrica Van Nelle este o fostă fabrică de ceai, cafea și tutun a cărei semnificație este un exemplu de arhitectură industrială de la începutul secolului al XX-lea, care a devenit un site al Patrimoniului Mondial UNESCO. Construită între 1925 și 1931 și proiectată de J.A. Brinkman și L.C. van der Vlugt, ferestrele sale uriașe, cadrul metalic ușor și forma simplificată îi conferă o senzație spațioasă și aerisită. Deși fabrica a fost închisă în anii 1990, clădirea este încă în uz ca spațiu de birouri și loc de evenimente.

Van Nelle Vabriek 1923-1930
Van Nelle Fabriek 1923-1930

Erasmusbrug – Rotterdam are multe poduri, dar Erasmusbrug, sau Podul Erasmus, este, fără îndoială, cel mai cunoscut. Are 808 metri de la nord la sud de-a lungul râului Maas și culminează cu un spectaculos pilon alb de 139 de metri înălțime, care l-a văzut poreclit „Lebăda”. Podul a fost construit în 1994-1996 și proiectat de Ben van Berkel și este cel mai înalt pod din Olanda. Este frecvent folosit ca simbol al Rotterdamului în fotografii și reclame. În 1998 a fost chiar ales ca decor pentru filmul lui Jackie Chan, Who Am I?

Erasmus Bridge Foto by Philippe Lejeanvre
Podul Erasmus 
Foto  Philippe Lejeanvre

Euromast – construit în 1960 pentru a celebra Expoziția Internațională Horticolă Floriade, funcționează în continuare ca un turn de observație pentru a admira orizontul orașului. Cea mai înaltă structură artificială din țară, la 185 de metri înălțime, are o galerie mare și un restaurant. Un ascensor rotativ poate transporta vizitatorii de aici pe o platformă mai mică în partea de sus, locul ideal pentru a face fotografii memorabile, pentru a-ți cere iubita în căsătorie, iar vizitatorii mai aventuroși pot reveni din nou, utilizând experiențele de coborâre controlată pe coardă.

Euromast
Euromast

Centrale bibliotek – Biblioteca Centrală este situată în cartierul Laurenskwartier din centrul Rotterdamului. Este o clădire izbitoare cu tuburi de oțel care curg de pe acoperiș de-a lungul fațadei de sticlă. Biblioteca a fost proiectată de arhitecții Van den Broek en Bakema. Modul în care este proiectată clădirea este comparat în mod regulat cu Centrul Pompidou din Paris. Clădirea este într-un contrast perfect cu vechea biserică Sf. Laurențiu aflată în apropiere.

Laurenskerk – biserica Sf. Laurențiu a apărut inițial pe malul râului Rotte și locația sa poate fi numită cu adevărat chiar locul de naștere al Rotterdamului. Este o biserică impunătoare construită între 1449 și 1525 și este singura clădire gotică din Rotterdam. După bombardarea orașului din cel de-al doilea război mondial, imaginea bisericii puternic avariate și lucrările de reconstrucție care au urmat au devenit un simbol a tot ceea ce au îndurat orașul și oamenii săi.

Chiar are un cartier Cool (Coolsingel)

Rotterdam chiar este un oraș cool, dar Rotterdam are, literalmente, un cartier Cool(singel). Pronunțat „coal” în olandeză, cartierul a fost o municipalitate separată de Rotterdam până în 1816 și este acum o zonă cu multe magazine și restaurante. Zona „Coolsingel”, strada largă care se află în fața primăriei din Rotterdam, este în plină reamenajare. Fluxul de trafic va fi redus, iar pietonii și bicicliștii vor avea mai mult spațiu.

Orașul evenimentelor sportive

Turneul mondial de tenis ABN AMRO, maratonul de la Rotterdam, ciclismul de șase zile, turneul mondial de baseball și evenimentul de echitație CHIO, sunt doar câteva exemple destul de bune de evenimente sportive desfășurate în acest oraș. Tot în Rotterdam este și finalul ROPARUN, o cursă de ștafetă de peste 500 km de la Paris la Rotterdam. Concurenții ROPARUN participă ca o echipă de 8 alergători, însoțiți de bicicliști și vehicule de sprijin. Fiecare alergător parcurge o distanță de peste 1 ½ maraton! Scopul Roparun nu este doar un timp rapid, ci și strângerea de bani pentru diferite organizații caritabile, dar mai ales pentru cercetarea și tratamentul cancerului. Traseul de la Paris la Rotterdam durează  aproximativ 30 de ore. Unde crezi că este linia de sosire? Exact în Coolsingel, cartierul cool al acestui oraș cool 🙂 Pe lângă evenimentele sportive majore anuale, există tot felul de alte evenimente sportive organizate în Rotterdam aproape în fiecare săptămână. Rotterdam este singurul oraș din Olanda cu trei echipe profesionale de fotbal: Sparta, Excelsior și Feyenoord. Hai Feyenoord!!!

Are o mică pădure plutitoare

În 2016, douăzeci de copaci plutitori au fost instalați în bazinul istoric al portului din Rotterdam, Rijnhaven. Ideea acestei instalații plutitoare de copaci a fost inspirată de sculptorul Jorge Bakker. În anii 1970, Bakker a creat o piesă de artă care prezenta copaci plutind într-un mic acvariu. Această „pădure de bob”, cunoscută și sub numele de Dobberend, are copaci așezați în geamanduri care au fost adaptate pentru a se potrivi nevoilor copacilor. Geamandurile sunt umplute cu o combinație de pământ și roci de lavă care ajută să rămână pe linia de plutire în ciuda greutății lor. Atât pământul, cât și rocile de lavă ajută la reglarea umidității și a temperaturii. Această pădure plutitoare unică este prima de acest gen. Geamandurile în sine sunt reciclate, deoarece anterior erau folosite pentru alte proiecte. Ideea acestui proiect este ca acest spațiu verde să ofere un loc de liniște, ajutând în același timp la reducerea emisiilor de CO2 din oraș.

floating-forest-in-rotterdam-features-twenty-live-trees

Concerte și mai multe concerte

Cu o sală de evenimete ca Ahoy, era imposibil să nu exite multe concerte. Anul acesta sunt anunțate deja Manowar în aprilie și John Legend în iulie. Asta dacă pandemia nu va schimba acest lucru. Rotterdam are numeroase locații pentru evenimente. Poți verifica ce concerte sunt și în ce locații aici.

Relaxeazăte la un High Tea pe SS Rotterdam

Elegantul vapor cu aburi SS Rotterdam a fost unul dintre marile nave ale Holland America Cruise la sfârșitul anilor cincizeci și a devenit rapid faimos ca nava care te putea duce peste Atlantic în „noua lume”, America (destinația New York!). Nava cu aburi s-a retras în 1977, iar acum se află permanent pe cheiul din cartierul Katendrecht. Este încă deschisă publicului: servește ca un hotel excelent, restaurant, evenimente și nunți, tot aici există un muzeu și terasa Lido (cu bar și piscină ). Există tururi ghidate (audio) care te vor duce direct în trecut, atât de romantic și cu adevărat nostalgic.

SS Rotterdam
SS Rotterdam

Orașul care nu doarme niciodată

Orașul este cunoscut pentru viața de noapte activă și vibrantă de unde nu lipsesc cluburile și divertismentul de noapte. Witte de Withstraat este un loc popular, ca un furnicar de noapte distractivă, presărat cu baruri și restaurante mereu pline. Nu rata Bazar, atât hotel, cât și restaurant cu bucătărie mediteraneană și din Orientul Mijlociu, la un preț foarte rezonabil, minunat de confortabil datorită interiorului său oriental cu elemente din lemn și lămpi colorate. Mâncarea este cu adevărat delicioasă la Bazar!

Rotterdam în numere:
  • al 11-lea în lista celor mai aglomerate porturi de containere din lume, cele mai înalte din Europa
  • 50,3% dintre rezidenții au origini neolandeze, cel mai mare procent dintre orasele olandeze
  • 161 EUR pe metru pătrat chiria unui birou în 2018 (comparativ cu 216 EUR în Amsterdam)
  • 90% din oraș este sub nivelul mării, cu până la șase metri pe alocuri
  • 68 de cluburi de fotbal există în Rotterdam – Sparta și Feyenoord joacă în Eredivisie
  • 1340 este anul în care Rotterdam a obținut drepturile de a fi oraș
  • 10.000 de persoane (maxim) sunt permise pe podul Erasmusla punte în același timp
  • 73 de poduri – cel mai mare pod din Rotterdam este podul Van Brienenoord, iar podul Erasmus este cel mai atractiv loc din Rotterdam. Cel mai vechi este podul Spanjaard construit în 1886 și situat în centrul Rotterdamului, lângă Oude Haven și Haringvliet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *