fmr08-25521

Cele mai neobișnuite curse de maraton

Aș vrea să alerg. Mă gândesc de ceva vreme la diverse strategii care să mă determine să îmi pun încălțămintea sport în picioare și să alerg. Faptul că aș alerga doar 0,1 minute, mă face să renunț înainte de a începe 🙂 Am tot căutat scheme și programe care să mă facă să fiu în stare să alerg măcar zece minute continuu, fără să îmi simt orgoliul și limba de-un cot. Am mers atât de departe încât mi-am cumpărat pantaloni pentru alergat special pentru iarnă. Tot ce-mi lipsește este curajul să o iau din loc. Nu-mi doresc să alerg vreun maraton, însă mi-aș dori să pot alerga treizeci de minute fără să leșin la final.  Am mai încercat acum doi ani să alerg, iar după șase săptămâni abia reușeam să alerg douăzeci de minute fără întrerupere, un record pentru mine.

Tot citind articole despre alergat, am găsit tot felul de informații despre cursele de maraton. Ca spectator și susținător, am participat la câteva. Am trăit în casă cu un alergător și am văzut câtă voință, răbdare și dedicație implică. Să alergi 42 de kilometri mi se pare extraordinar!  De fapt, un maraton este 42, 195 de kilometri. Denumirea de maraton vine dintr-o legendă grecească. Philippides, un mesager grec, a fost trimis de pe câmpul de luptă de la Marathon la Atena pentru a anunța că perșii au fost învinși în această bătăliă din august 490 î. Hr. Legenda spune că el a fugit întreaga distanță fără să se oprească. Ajuns la Atena, a exclamat Am câștigat!, înainte de a se prăbuși și a murit. Această legendă apare în scrierile lui Herodotus, marele istoric grec. În 1896, când au început Jocurile Olimpice moderne, inițiatorii și organizatorii au fost în căutarea unui eveniment care să reamintească gloria antică a Greciei. Michel Breal a avut ideea unei curse de maraton, care să deschidă Jocurile Olimpice moderne de la Atena. Cursa de maraton pentru femei a fost pentru prima dată organizată în cadrul Jocurilor Olimpice de vară de la Los Angeles din 1984. Cei mai buni alergători sunt din Kenia și Etiopia.

  1. Maraton pe muntele Everest (Nepal)
Foto: everestmarathon.com
Foto: everestmarathon.com

Cel mai înalt maraton din lume este o provocare pentru a ajunge la linia de start. Pentru a se aclimatiza la mare altitudine, participanții participă la excursii pe jos timp de 15 zile înainte de ziua cursei. Apoi, la 06:30 dimineața, pornesc pe un traseu care include zăpadă, gheață, iaci, și poduri suspendate înguste. Maratonul pornește de la Base Camp Everest (5 364 m altitudine) și se termină la Namche Bazaar (3 446 m altitudine). Evenimentul are lor în luna mai a fiecărui an. Pentru detalii intră aici.

2. Maraton în savana africană (Africa de Sud)

Foto: Big Five Marathon
Foto: Big Five Marathon

Localizat într-una din cele mai uimitoare rezervații din lume, acest maratonul este cel mai spectaculos. Participanții alergă printre animalele savanei africane: elefanți, rinoceri, bivoli, lei si leoparzi. Nimic nu desparte alergătorii de aceste creaturi. Acest fapt ar putea încuraja participanții la cea mai rapidă cursă din viața lor 🙂 Maratonul în savana africană are loc în Rezervația Entabeni din provincia Limpopo, situată între Johannesburg și Kruger National Park. Evenimentul are loc în luna iunie a fiecărui an. Pentru detalii intră aici.

3. Maratonul de la miezul nopții (Norvegia)

midnight_6
Foto: Midnight Sun Marathon

Maratonul de la miezul nopții are loc în Norvegia, la Tromsø. Deși maratonul începe seara și se termină în miezul nopții,  participanții aleargă majoritatea cursei pe lumină, pentru că între lunile mai și iulie soarele nu apune în Norvegia arctică. De-a lungul traseului alergătorii sunt însoțiți de priveliștea munților Arctici. Maratonul are loc în luna iunie a fiecărui an. Pentru detalii intră aici.

4. Maratonul Walt Disney (USA)

Foto: Walt Disney Marathon
Foto: Walt Disney Marathon

Fiecare pas este magic în acest maraton Disney. Cursa parcurge toate cele patru parcuri tematice Disney: Magic Kingdom Park, Disney’s Animal Kingdom Park, Disney’s Hollywood Studios, și Epcot. Participanții sunt susținuți de personajele Disney, iar la final primesc Medalia Mickey Mouse. Acesta este cel mai magic maraton pentru copilul din tine. Evenimentul are loc în luna ianuarie a fiecărui an. Pentru detalii intră aici.

5. Maratonul de la Marele Zid (China)

Foto: the Great Wall Marathon
Foto: the Great Wall Marathon

Una dintre cele mai provocatoare curse de maraton, are loc în provincia Tianjin din China. Șase kilometri sunt exclusiv pe Marele Zid, participanții având de înfruntat 5 164 de trepte. Maratonul de pe Marele Zid a avut loc prima dată în 1999. Este unul dintre cele mai grele, dar cu o priveliște extraordinară. Maratonul are loc în luna iunie din fiecare an. Pentru detalii intră aici.

6. Maratonul polar (Goenlanda)

the-polar-circle-marathon
Foto: Polar Circle Marathon

Maratonul de la Cercul Polar, adesea denumit cel mai tare maraton pe pământ are loc în Kangerlussuaq, Groenlanda. Acest incredibil maraton este o cursă la temperaturi uneori sub -15°C. Gheața nesfârșită și tundra arctică a acestei țări vaste alcătuiesc fundalul acestei curse neobișnuite, în care alergători trec limbi glaciare, peisaje morene și inaudibile, deșert arctic. Maratonul are loc în luna octombrie din fiecare an. Pentru detalii intră aici.

7. Maratonul Medoc (Franța)

marathon-medoc21
Foto: Medoc Marathon

Maratonul Medoc are loc la Pauillac, lângă Bordeaux și oferă 23 de degustări de vinuri pe tot parcursul cursei. De asemenea, participanții pot degusta foie gras, brînză franțuzească și stridii. Limita cursei este de 6 ore și 30 de minute. Traseul trece prin mai mult de 30 de podgorii, inclusiv legendarul Château Lafite Rothschild, iar evenimentul are cel mai mare sprijin medical al oricărui maraton pentru a face față consecințelor. Maratonul are loc în luna septembrie din fiecare an. Pentru detalii intră aici.

8. Spartan Race (USA, Europa)

0323sundaycharlottejdg_2441-1024x682
Foto: Spartan Race

Spartan Race este o serie de curse cu obstacole de diferite grade de dificultate la distanță și care variază de la 5 kilometri la distanțe de maraton. Spartan Race a apărut în SUA, dar există în regim de franciză pentru 14 țări, inclusiv Canada, Europa, Coreea de Sud și Australia. Seriile includ Spartan Sprint, Super Spartan, Spartan Beast și Ultra Best. Imposibilitatea de a finaliza orice obstacol are ca rezultat o penalizare de 30 Burpee, înainte de a avansa la următorul segment al cursei. Un participant poate obține o medalie Trifecta după finalizarea curselor Spartan Sprint, Spartan Super și Spartan Beast, toate în decursul unui an. La finalul unei singure curse, participantul primește medalia cursei respective, o medalie tradițională circulară, și o treime dintr-o medalie mai mare Trifecta. Pntru detalii intră aici și aici.

9. The Color Run (Internațional)

dsc_0409

Color Run este un maraton plin de culoare și distracție și este cel mai vesel maraton. Primul eveniment Color Run a avut loc în martie 2011, ca un eveniment pentru a promova salubritatea și fericirea prin aducerea comunității împreună. Acest scurt maraton este o cursă unică plină de vopsea colorată și fericire. Maratonul este de 5 kilometri. La linia de sosire, alergători fericiți primesc o medalie unicorn. Evenimentul a devenit internațional, având loc în mai mult de 35 de țări. Există și varianta nocturnă, Night Color Run. Pentru detalii intră aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *