dsc_0020

China partea 5 – Shanghai

Shanghai este varianta cosmopolită a Beijing-ului. Glamuros, cu zgârâie-nori interminabili care-ți crează un vertigo instantaneu, cu hoteluri luxoase și o promenadă plină de istorie, te cucerește fără să vrei. Este orașul cu cel mai mare număr de locuitori din lume (24 156 800 locuitori). Ca să-ți dai seama cât de aglomerat este, compară cu România, care, în 2013, avea 21 790 479 locuitori. Comapartiv, Shanghai este un oraș cât ca o țară! Așteptam la semafor să traversez o stradă cu câte cinci benzi pe sens, mă uitam în fața mea și îmi imaginam deja cum voi fi strivită de incredibila mulțime de oameni de pe partea opusă. Dacă o iei la pas prin Shanghai, pregătește-te să faci slalom printre oameni, din când în când și să înfrunți cu vitejie zgomotul de fond interminabil. Seara, când ajungeam în liniștea din camera de hotel, pur și simplu îmi țiuiau urechile. Shanghai este un important centru financiar și cel mai aglomerat port de containere din lume, este un hibrid între culturile occidentului și orientului. Ad literram, Shanghai înseamnă pe mare. Orașul este situat la gura de vărsare a râului Yangtze în fluviul Galben și este străbătul de râul Huangpu.

În trecut, orașul producea bumbac și mătase. Cunoscut pentru comerțul cu opium, Shanghai a fost un oraș administrat de lăcomie și exploatare. Aici sunt cele mai mari salarii din China, cele mai scumpe proprietăți și cele mai înalte clădiri. Ce poți vizita în cel mai mare și cel mai dezvoltat oraș chinezesc: Grădinile Mandarine (Yuyuan), orașul vechi – situat pe malul stâng al fluviului Galben, străzile comerciale Nanjing Lu și Huaihai Lu, Templul Buddha din Jad, bineînțeles, Pudong, partea modernă a Shanghai-ului, unde se află al treilea cel mai înalt turn de televiziune din lume, Oriental Pearl și trebuie să faci neapărat o plimbare pe Bund. Suficient pentru cele trei zile în Shanghai 🙂 Ne-am cazat la etajul 63 al unui hotel cu o priveliște de milioane și am plănuit cum vom petrece următoarele trei zile.

dsc_1585
Zgârie-norii din Pudong
dsc_1588
Râul Huangpu

dsc_1591

20140102_114723

Cu harta în mână, de data aceasta fără ghid ca în Beijing, am plecat la pas către Pudong, centrul financiar al orașului, un cartier curajos, cu instituții financiare, cu hoteluri luxoase și clădiri interminabile. Shanghai-ul are un excelent sistem de transport în comun, sunt 12 linii de metrou și peste 1000 de linii de autobuz. Shanghai-ul se poate mândri și cu primul tren Maglev, care folosește o tehnologie numită levitatie magnetică, tren ce leagă Aeroportul Internațional Pudong de gara Long Yang. Cei 30 de km sunt parcurși în doar 8 minute, viteza maximă fiind de 431 de km/h. Călătoria costă 50 yuani.  Ne-am propus ca prima oprire să fie Shanghai Ocean Aquarium. În drumul către Aquarium am trecut pe lângă două dintre clădirile zgârie-nori: Shanghai World Financial Center și Jin Mao Tower. Poreclit datorită arhitecturii sacoșa sau desfăcătorul de sticle, Shanghai World Financial Center are o înălțime de 492 metri și este a patra clădire ca înălțime din China și a opta din lumea. Clădirea găzduiește birouri, hoteluri, săli de conferințe, punți de observație și mall-uri la parter. Park Hyatt Shanghai este hotelul turnului, cuprinde 174 de camere și apartamente, ocupă de la etajul 79 la etajul 93. Este al treilea cel mai mare hotel din lume după Ritz-Carlton, Hong Kong, care ocupă etajele 102-108 al Centrului Internațional de Comerț. Poți vizita Shanghai World Financial Center în fiecare zi, între 8 a.m. și 11 p.m. Biletul pentru platformele de observație de la etajele 94, 97 și 100 este 180 yuani. Situată lângă Shanghai World Financial Center, Jin Mao Tower are o înălțime de 420,5 metri și 93 de etaje. Numele acestei clădiri înseamnă clădirea de aur a prosperității. La etajul 87 este un sky-bar numit Cloud 9 🙂 Cea de-a treia clădire vizitată a fost Shanghai Tower, care urmeză să fie complet finalizată în 2015. Cu o înălțime de 632 de metri la final, va fi cea mai înaltă clădire din China și cea de-a doua din lume, după Burj Khalifa din Dubai, cu o înălțime de 828 metri. Clădirea are în total 128 de etaje și cele mai rapide lifturi din lume, cu o viteză de 20,5 m/sec. La nivelul 121 se află cea mai mare punte din lume de observare în interiorul unei clădiri sau structuri. Când încerci să le vezi vârfurile acestor clădiri te cuprinde amețeala!

dsc_1624
Shanghai World Financial Center
dsc_0033
Shanghai World Financial Center
dsc_0023
Jin Mao Tower
dsc_0026
Shanghai Tower
dsc_0027
Shanghai World Financial Center încadrat între Jin Mao Tower și Shanghai Tower

Am trecut de acești zgârie-nori și am continuat plimbarea până la Aquarium. Am avut noroc de o vreme frumoasă, însorită, care, după gerul îndurat în Beijing, era o adevărată binecuvântare. Dacă vizitezi Shanghai-ul cu copii, nu trebuie să ratezi Aquarium. Deschis zilnic, între 8 a.m. și 6 p.m., locul este o lume acvatică minunată. Verifică aici orele la care sunt hrănite animalele, copii sunt super încântați de spectacolul oferit de animale la ora lor de masă. Prețul unui bilet este de 160 yuani pentru adulți și 110 yuani pentru copii. Aquarium se întinde pe 20 500 de metri pătrați, este împărțit în 9 zone diferite și are 450 de specii diferite. Traseul începe cu peștii din fluviul Yangtze din China, apoi treci prin misterioasa pădure inundată de Amazonul din America de Sud. În continuare vei vedea pești din Australia și din râurile din Africa, înainte de a ajunge la pădurile tropicale din Asia de Sud-Est. Te duci apoi către zona apelor înghețate ale Antarcticii, iar ultima etapă a călătoriei te duce la malurile de nisip din adâncurile oceanului. Am văzut sturion chinezesc, salamandre, anghilele electrice, țipari, dragoni de mare, meduze colorate, căluți de mare, și multe altele.

dsc_1641
Shanghai Ocean Aquarium

dsc_1662

dsc_1674dsc_1686 dsc_1698

dsc_1717 dsc_1741 dsc_1754 dsc_1766 dsc_1781 dsc_1789

Revin pe subiectul limba engleză, să nu vă faceți iluzia că vă veți descurca cu engleza fiindcă aveți de-a face cu un oraș cosmopolit în care nici tinerii nu o vorbesc! În afară de cazul în care vă cazați la un hotel de 5 stele, nici măcar la recepția hotelului nu te poți înțelege cu cineva. Nu mai menționez șoferii de taxi!

De la minunatul Aquarium ne-am îndreptat către Oriental Pearl Tower. Localizat în Lujiazui, Pudong, turnul tv este așezat lângă râul Huangpu, iar cel mai bine îl vei vedea de pe malul opus, de pe Bund. Construcția lui a început în 1991 și s-a finalizat în 1994. Are o înălțime de 468 de metri, iar noaptea este minunat luminat. Turnul are 11 sfere, mari și mici. Cele mai mari două sfere, pe lungimea turnului, au diametrul de 50 metri pentru partea inferioară și 45 metri pentru partea superioară. Sunt legate prin trei coloane. Cea mai înaltă sferă este de 14 m în diametru. Are 15 platforme de observare, iar între cele două sfere mari, se află Space Hotel, un hotel cu 20 de camere.

dsc_1826
Oriental Pearl Tower
dsc_1829
Oriental Pearl Tower
dsc_1839
Oriental Pearl Tower

dsc_1830 dsc_1835

Următoarea zi am plecat să descoperim clădirile Art Nouveau / Deco de pe Bund. Spre bucuria mea am găsit și un Starbucks unde mi-am potolit dorul de cafea. În engleză bund înseamnă debarcader. Zona de-a lungul râului Huangpu a fost inițial o așezare britanică. Prin anii 1940, Bund-ul a găzduit sediul central al multora, dacă nu majoritatea, instituțiilor financiare importante care operează în China. Odată cu victoria comuniștilor în războiul civil din China, multe dintre instituțiile financiare s-au mutat treptat în 1950, iar hotelurile și cluburile au fost închise sau transformate în alte scopuri. Promenada Bund-ului se întinde pe 1,6 kilometri de la Yan’an Road  până la Waibaidu Bridge. De-a lungul acestei promenade sunt așezate una lângă alta 52 de clădiri construite în diferite stiluri arhitecturale (gotic, renascentist, baroc, neo-clasic, art deco). Cele 52 de clădiri vechi sunt situate cu fața la linia zgârie-norilor din Pudong, ca o înfruntare a trecutului cu viitorul.

dsc_0015
Bund privit de pe partea Pudong-ului
dsc_0016
Bund privit de pe partea Pudong-ului
dsc_0017
Bund privit de pe partea Pudong-ului
dsc_0020
Bund privit de pe partea Pudong-ului
dsc_0096
Zgârâie-norii din Pudong priviți de pe Bund, Viitorul din fața Trecutului

dsc_0001 dsc_0070 dsc_0076

Ultima vizită a fost la Muzeul Shanghai, situat în inima Shanghai-ului, în Piața Renmin. Muzeul este foarte ușor de vizitat, fiind foarte bine structurat. Mileniile de istorie a chinezilor sunt expuse pe patru etaje. Găsești aici sculpturi, picturi, caligrafii, sigilii, mobilă din timpul dinastiilor Ming și Qing, ceramică și multe altele. După vizita muzeului, ne-am rătăcit prin orașul vechilor chinezi și prin Parcul Yuyuan.

dsc_0163
Shanghai Museum
dsc_0317
Interiorul Muzeului Shanghai
dsc_0180
Lu Bells 476 î. Hr.
dsc_0205
Jia Gui (vas pentru mâncare) secolul XI î.Hr.
dsc_0210
Kasyapa, sculptură în lemn, dinastia Tang
picmonkey-collage
Figurine din ceramică glazurată, 581-618 d.Hr.

dsc_0260 dsc_0295

Shanghai merită tot efortul unei vizite, dar fii pregătit să parcurgi kilometri pe jos! 🙂

dsc_1815 dsc_0037 dsc_0117 dsc_0120 dsc_0121 dsc_0134 dsc_0139

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *