dsc_1317

China partea 4 – Beijing, Palatul de Vară

Ultima zi în Beijing și împrejurimile acestuia ne-am petrecut-o la Palatul de Vară (Yihe yuan).  Dacă Orașul Interzis era reședința de iarnă a împăratului, Palatul de Vară era, după cum bănuiești deja, reședința de vară. Situat la 12 kilometri de Beijing, Palatul de Vară a fost construit în timpul dinastiei Qing în secolul XII, inițial existând doar o grădină și un loc de retragere pentru împărați. Împăratul Qianlong a transformat grădina în forma care există în prezent. După ce grădina a suferit un incendiu în 1860, Împărăteasa Cixi a refăcut grădinile. Palatul dispune de sute de clădiri, distincte arhitectural, pavilioane, pagode, poduri și coridoare, printre grădini magnifice dispersate și elegante. Are o suprafață de 290 de hectare, trei sferturi fiind apă. Palatul are trei zone diferite: zona Curții, zona Dealului Longevității și zona lacului Kunming. Se spune ca Împăratului Qianlong îi plăceau cam mult concubinele 🙂 Concubinele oficiale erau alese doar dintre manciurieni. În Orașul Interzis trăiau atât împărăteasa, cât și concubinele oficiale. Concubinele neoficiale, care nu erau din neamul manciurienilor, nu aveau dreptul să intre în Orașul Interzis, însă aveau acces în Palatul de Vară, reședința de vară a împăratului.

Poarta Palatului (Donggong men) este intrarea în zona Curții. Aceasta are trei intrări, cea din mijloc fiind exclusiv folosită de către împărat și împărăteasă, celelalte două fiind pentru nobili și miniștri. Am trecut de Poarta Palatului și am ajuns la Sala Bunăvoinței și Longevității (Renshou dian) construită în 1750. Aici a țesut intrigi politice împărăteasa-moștenitoare Cixi. Din păcate sala nu este deschisă vizitatorilor. În curtea din fața sălii sunt expuse un dragon și o pasăre Phoenix, ambele din bronz, simbolurile împăratului și ale împărătesei. Mergem mai departe către trei săli: Sala Talazurilor de Jad (Yulan tang), Curtea Virtuții și a Armoniei (Deheyuan), cel mai mare teatru din timpul dinastiei Qing și Sala Fericirii și a Longevității (Leshou tang), reședința de vară a împărătesei Cixi, situată pe malul lacului. În partea de sud a acestei săli este un debarcader. Mergem de-a lungul lacului și intrăm în zona Dealului Longevității.

dsc_1301
Poarta Palatului (Donggong men)
dsc_1309
Poarta Palatului (Donggong men)
dsc_1306
Pasărea Phoenix, simbolul împărătesei
dsc_1307
Dragonul, simbolul împăratului

dsc_1297 dsc_1299

Pe o insulă se vede Pavilionul Zhichun, iar în față Sala Norului care se Împrăștie (Paiyun dian), Pagoda Miresmei Budiste (Foxiangge) și Templul Marii Înțelepciunii (Zhihuihai). Sala Norului care se Împrăștie (Paiyun dian), cu stâlpi de culoare roșie și dale galbene, este clădirea cea mai frumoasă a întregului palat, unde se desfășurau marile cermonii. În fața acestei săli este o pereche de lei chinezești, nobili. Pagoda Miresmei Budiste (Foxiangge), cu o înălțime de 41 de metri, este simbolul Palatul de Vară. Templul Marii Înțelepciunii (Zhihuihai) este situat pe partea de sus a Dealului Longevității și este un templu budist. Partea exterioară a templului este decorată cu gresie glazurată. De la Sala Norului care se Împrăștie (Paiyun dian) poți merge prin superbul Coridor Lung (Chang lang). Construit din lemn în 1750, cu o lungime de 728 de metri, coridorul este minunat decorat cu picturi reprezentând scene din mitologia și legendele chinezești. Coridorul era folosit de împărăteasa Cixi pentru plimbare și relaxare, dar și ca loc de întâlnire cu reprezentanți diplomatici. Coridorul Lung (Chang lang) este cel mai lung coridor din lume.  Ne-am plimbat de-a lungul Coridorului Lung până la barca din marmură, admirând rând pe rând picturile. Barca din marmură este decadent de absurdă. A fost construită în 1755 la cererea împărătesei Cixi, cu fonduri alocate flotei navale din timpul dinastiei Qing. De aici poți face plimbări pe lac cu barca.

dsc_1327
Coridorul Lung
dsc_1330
Coridorul Lung
dsc_1331
Detaliu – Coridorul Lung
dsc_1337
Coridorul Lung
dsc_1351
Barca din marmură

dsc_1314 dsc_1317 dsc_1320 dsc_1343 dsc_1345 dsc_1354 dsc_1355

Împărăteasa văduvă Cixiuna dintre amantele oficiale ale împăratului Xianfeng, a fost cea mai influentă personalitate de la finalul epocii Chinei imperiale. Cixi s-a născut la Peking, într-o familie nobilă sărăcită. În 1852, la vârsta de doar 16 ani, s-a înscris la alegerile tradiționale care desemnau noile concubine de la curtea împăratului. După ce a parcurs toate probele (aspirantele erau obligate să treacă prin controale severe, juriul solicita verificarea stării sănătății, a originii, a educației și a compatibilității horoscopului cu cel al împăratului), au rămas în competiție doar 60 de candidate din familii nobile manciuriene. Decizia finală asupra câștigătoarei postului revenea, conform tradiției, văduvei ultimului împărat. Cixi a fost desemnată câștigătoare și a fost primită la curtea împăratului Xianfeng ca amantă de gradul 4, poziție numită Gui Ren (persoană onorată). Poți citi biografia îmoărăteseo Cixi scrisă de Sterling Seagrave – Dragon Lady: The life and legend of the last Empress of China sau nuvela lui Pearl S. Buck – Imperial woman.

Împărăteasa Cixi Foto: Wikipedia
Împărăteasa Cixi Foto: Wikipedia

Palatul de Vară poate fi vizitat între orele 8.00 și 17.00, iar prețul unui bilet este de 30 yuani. Aceasta a fost ultima vizită în zona Beijing, a doua zi ne-am despărțit de Jack, ghidul nostru pentru cele trei zile în Beijing, și am zburat către Shanghai.

dsc_1389 dsc_1373 dsc_1379 dsc_1384

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *