Cu mult înainte ca Olanda să fie despre lalele, mori de vânt, brânzeturi, saboți din lemn, canalele din Amsterdam, capodoperele vechilor maeștri, faianța Delft Blue, gestionarea inovatoare a apei, milioane de biciclete și copii fericiți, olandezii erau navigatori, exploratori, și cuceritori. Această mică țară a dat invenții de renume mondial. Să vedem!
- Microscopul
Deși obiecte asemănătoare lentilelor datează de acum 4.000 de ani din lumea greacă antică, există dovezi că microscopul a fost inventat în 1590 de Zaccharias Janssen și / sau tatăl lui Zaccharias, Hans Martens. Prototipul original mărea între trei și nouă ori dimensiunea unui obiect și era fost folosit ca o noutate.
2. Caseta, CD, DVD, și Blu-Ray
Se pare că toate formatele media s-au născut în Olanda. În 1963, gigantul olandez Philips a început cu inventarea casetei. Aproape douăzeci de ani mai târziu, în 1979, a înlocuit caseta cu CD-ul, dezvoltat împreună cu Sony. În 1997, DVD-ul a urmat CD-ului, iar între timp, Philips a actualizat formatul ajungand la cel utilizat în prezent, Blu-Ray.
3. Bluetooth
Introdus la 7 mai 1989, bluetooth este o tehnologie wireless peer-to-peer, dezvoltată inițial de olandezul Jaap Haartsen și suedezul Sven Mattison, ambii ingineri la Ericsson din Lund, Suedia. A devenit un standard global al conexiunii wireless pe distanțe scurte. Numele Bluetooth a fost propus în 1997 de Jim Kardach de la Intel, care a dezvoltat un sistem care să permită telefoanelor mobile să comunice cu computerele. La momentul acestei propuneri, el citea romanul istoric al lui Frans G. Bengtsson, The Long Ships, despre vichingi și regele danez din secolul al X-lea Harald Bluetooth.
4. Wi-Fi
Denumirea de Wi-Fi, utilizată comercial cel puțin încă din august 1999, a fost inventată de firma de consultanță de marcă Interbrand. Wi-Fi Alliance angajase Interbrand pentru a crea un nume care să fie puțin mai captivant decât IEEE 802.11b Direct Sequence. Inițial numele Wi-Fi nu avea o semnificație anume și nu a fost niciodată oficial prescurtarea de la „Wireless Fidelity”. Cu toate acestea, Wi-Fi Alliance a folosit sloganul publicitar „Standardul pentru fidelitatea fără fir” pentru o scurtă perioadă de timp după crearea numelui mărcii, iar Wi-Fi Alliance a fost numită în unele publicații „Wireless Fidelity Alliance Inc”. Între timp WiFi a devenit prescurtarea de la Wireless Fidelity. Tot Interbrand a creat și sigla Wi-Fi, acel yin-yang care indică certificarea unui produs pentru interoperabilitate. Locul natal al tehnicii Wi-Fi este, cum altfel, Olanda.
5. Diagrama oculară Snellen
Ar trebui să-i mulțumesc olandezului Herman Snellen pentru lectura mea bună datorită ochelarilor potriviți. Snellen a inventat în 1862 testul ocular original. O diagramă Snellen este o diagramă oculară care poate fi utilizată pentru a măsura acuitatea vizuală. Diagrama normală Snellen este un grafic cu unsprezece rânduri de litere de tipar. Prima linie constă dintr-o literă foarte mare, care poate fi una dintre mai multe litere, de exemplu E, H sau N. Rândurile următoare au un număr tot mai mare de litere care scad în dimensiune. O persoană care face testul acoperă un ochi de la 6 metri distanță și citește cu voce tare literele fiecărui rând, începând din partea de sus. Cel mai mic rând care poate fi citit cu precizie indică acuitatea vizuală în acel ochi specific. Simbolurile de pe o diagramă a acuității sunt cunoscute formal sub numele de „optotipuri”.
6. Morcovii portocalii
Cine ar crede că morcovii portocalii nu au fost mereu portocalii? Înainte de secolul al XVIII-lea, morcovii din Asia erau de obicei mov, în timp ce morcovii din Europa erau albi sau roșii. În secolul al XVI-lea, câțiva fermieri olandezi din localitatea Hoorn au format o nouă culoare prin încrucișarea morcovilor de culoare galben pal cu morcovii roșii. Se spune că familia regală olandeză, cunoscută sub numele de Casa de Orania, considera morcovii portocalii rafinați și de accea au decis să fie cultivați în Olanda. Morcovul lung olandez, portocaliu, descris pentru prima dată în 1721, este strămoșul morcovului portocaliu inventat în orașul Hoorn, unul dintre cele mai frecvente tipuri găsite acum în supermarket .
7. Fair Trade
În 1969, primul magazin mondial și-a deschis porțile în Olanda. Inițiativa a vizat aducerea principiilor comerțului echitabil în sectorul de vânzare cu amănuntul prin vânzarea aproape exclusiv de bunuri produse în condiții de comerț echitabil în „regiunile subdezvoltate”. Primul magazin a fost condus de voluntari și a avut atât de mult succes, încât zeci de magazine similare au intrat în curând în afaceri în țările Benelux, Germania și alte țări din Europa de Vest. În 1988, doi susținători ai comerțului echitabil olandez au inventat prima etichetă de comerț echitabil din lume. Eticheta a permis oricărei companii să vândă bunuri de comerț liber și să le certifice prin intermediul unei organizații de încredere.
8. Merele Elstar
Merele Elstar sunt un soi de mere care a fost dezvoltat pentru prima dată în Olanda în orașul Elst în anii 1950 prin încrucișarea merelor Golden Delicious și Ingrid Marie. A devenit rapid un soi popular, mai ales în Europa. Elstar este un măr de dimensiuni medii, a cărei coajă este în mare parte roșie, cu un aspect galben. Miezul este alb și are o textură moale, crocantă. Poate fi folosit pentru gătit și este deosebit de bun pentru prepararea sosului de mere. În general, însă, este folosit în deserturi datorită aromei sale dulci.
9. Prima megacorporație – Dutch East India Company
Compania olandeză a Indiilor de Est, în olandeză Verenigde Oostindische Compagnie sau VOC, înființată în 1602, a fost prima societate multinațională din lume, pe acțiuni, cu răspundere limitată. A fost prima companie care a emis acțiuni și ceea ce a evoluat în obligațiuni corporative. VOC a fost prima companie care a emis de fapt acțiuni și obligațiuni printr-o bursă. VOC a început ca o companie închiriată de guvernul olandez pentru a tranzacționa cu India Mughal la începutul perioadei moderne, și prin care au fost importate 50% din textile și 80% din mătase. În plus, compania a tranzacționat cu țările din Asia de Sud-Est, când guvernul olandez i-a acordat un monopol de 21 de ani asupra comerțului olandez cu condimente. Compania este adesea considerată de mulți ca fiind precursorul corporațiilor moderne. VOC a fost, de asemenea, o forță majoră din spatele Epocii de Aur a explorării și descoperirilor olandeze (anii 1590-1720).
Călătoriile exploratorii finanțate de VOC în timpul Epocii de Aur a cartografiei olandeze, navigatorii, exploratorii și cartografii VOC au contribuit la modelarea cunoștințelor cartografice și geografice ale lumii moderne. VOC a existat timp de aproape 200 de ani. În aceste două secole, VOC a trimis aproape un milion de europeni să lucreze în Asia pe 4.785 de nave și a transportat peste 2,5 milioane de tone de bunuri comerciale din Asia. Doar pentru a avea o idee, restul Europei împreună a trimis doar 882.412 persoane din 1500 până în 1795. Deci, cât de bogată a fost VOC? Ei bine, acțiunile VOC au crescut valoarea companiei la 78 de milioane de florini olandezi, ceea ce este o afacere destul de solidă chiar și astăzi; asta ar fi echivalentul a 7.9 trilioane de dolari! Este vorba de 7.900 miliarde sau 79.000 milioane! La apogeul său, VOC valora echivalentul Apple, Microsoft, Amazon, ExxonMobil, Berkshire Hathaway, Tencent și Wells Fargo. Aceasta înseamnă că cea mai valoroasă companie din lume, Apple, valorează aproximativ 11% din valoarea maximă a VOC. Ce zici de asta, Steve Jobs? Vârful companiei a coincis cu Mania Lalelelor din Olanda din 1637. Considerată pe scară largă prima bulă financiară din lume, istoria Tulip Mania este o poveste fantastică în sine.
10. Prima piață de artă modernă
Republica Olandeză a fost locul de naștere al primei piețe de artă modernă. Olandezii din secolul al XVII-lea au fost comercianți de artă pionieri, combinând cu succes arta și comerțul. Până în secolul al XVII-lea, comandarea operelor de artă era în mare măsură rezerva bisericii, a monarhilor și a aristocraților. Odată cu crearea primei piețe de artă deschisă la scară largă, prosperi comercianți, meșteșugari și funcționari olandezi au cumpărat tablouri și tipărituri în număr fără precedent. Vizitatorii străini au fost uimiți să observe cum chiar și membrii modesti ai societății olandeze, precum fermierii și brutarii, dețineau mai multe opere de artă.
11. Fundamentele sistemului financiar modern
La începutul secolului al XVII-lea, olandezii au revoluționat finanțele interne și internaționale prin inventarea de acțiuni comune – cea a Companiei Olandeze a Indiilor de Est și fondarea unei bănci centrale, Wisselbank sau Bank of Amsterdam. În 1609, olandezii aveau deja o piață a obligațiunilor guvernamentale de câteva decenii. La scurt timp după aceea, Republica Olandeză a pus la punct, într-o formă sau alta, toate componentele cheie ale unui sistem financiar modern: credit public formalizat, bani stabili, elemente ale unui sistem bancar, o bancă centrală de tip și piețe de valori mobiliare. Republica Olandeză a continuat să devină economia de vârf din acel secol.
12. Gin
Medicul olandez Franciscus Sylvius este adesea creditat cu invenția ginului la mijlocul secolului al XVII-lea. Ginul își derivă aroma predominantă din fructele de ienupăr (Juniperus communis). De la primele sale origini în Evul Mediu, ginul a evoluat pe parcursul unui mileniu de la medicina pe bază de plante la un obiect de comerț în industria băuturilor spirtoase. Ginul a fost dezvoltat pe baza Jeneverului și a devenit popular în Marea Britanie când William III de Orange, liderul Republicii Olandeze, a ocupat tronul britanic alături de soția sa Mary. Astăzi, categoria gin este una dintre cele mai populare și mai răspândite game de băuturi spirtoase și este reprezentată de produse de diferite origini, stiluri și profiluri aromatice care toate se învârt în jurul ienupărului ca ingredient comun.
13. Cacao pudră
În 1815, chimistul olandez Coenraad van Houten a introdus sărurile alcaline în ciocolată, ceea ce a făcut-o mai puțin amară. În anii 1820, Casparus van Houten Sr., a brevetat o metodă ieftină pentru presarea grăsimii din boabele de cacao prăjite. El a creat o presă pentru a elimina aproximativ jumătate din grăsimea naturală (untul de cacao) din lichiorul de ciocolată, ceea ce a făcut ca ciocolata să fie mai ieftină și mai consistentă în calitate. Această inovație a introdus era modernă a ciocolatei. Van Houten a dezvoltat prima mașină producătoare de cacao în Olanda. Mașina lui Van Houten – o presă hidraulică – a redus conținutul de unt de cacao cu aproape jumătate. Presa a separat untul de cacao gras de semințele de cacao, lăsând în urmă o pudră de ciocolată mai pură. Această pulbere, la fel ca praful instant de cacao folosit astăzi, a fost mai ușor de amestecat în lapte și apă.
14. Ceasul cu pendul
Ceasul cu pendul a fost inventat de Christian Huygens, un inventator olandez, pe baza pendulului introdus de Galileo Galilei. Deși Galileo a studiat pendulul încă din 1582, el nu a construit niciodată un ceas pe baza acestui design. Christiaan Huygens a inventat ceasul cu pendul în 1656 și l-a brevetat în anul următor, apoi a contractat construcția modelelor sale de ceasuri către ceasornicarul Salomon Coster, care a construit de fapt ceasul. Un ceas cu pendul utilizează arcul unui pendul pentru a marca intervalele de timp. De la invenția lor până în 1930, cele mai exacte ceasuri erau ceasurile cu pendul. Ceasurile cu pendul nu pot funcționa pe nave pe mare, deoarece accelerațiile perturbă mișcarea pendulului, provocând inexactități.
15. Termometrul cu mercur
Diversi autori au atribuit invenția termometrului lui Cornelis Drebbel, Robert Fludd, Galileo Galilei sau Santorio Santorio. Termometrul nu a fost însă o invenție unică, ci o dezvoltare. Ceea ce poate fi considerat primul termometru modern, termometrul cu mercur cu o scară standardizată, a fost inventat de omul de știință germano-olandez Daniel Gabriel Fahrenheit în 1714.
16. Scara Fahrenheit
În 1724, Daniel Gabriel Fahrenheit a produs o scală de temperatură care acum (ușor ajustată) îi poartă numele. Tot Fahrenheit a fabricat și termometrul, folosind mercur pentru prima dată, după cum ai citit mai sus. Scara Fahrenheit a fost prima scară de temperatură utilizată pe scară largă. Până la sfârșitul secolului al XX-lea, majoritatea țărilor au folosit mai degrabă scala Celsius decât scala Fahrenheit. Fahrenheit a rămas totuși scara oficială pentru Jamaica, Insulele Cayman, Belize, Bahamas, Palau și Statele Unite și teritoriile asociate.
17. Metronomul
Primul metronom (mecanic) a fost invent de Nikolaus Winkel în Amsterdam în 1812, dar numit (patentat) după Johann Maelzel, care a adoptat ideea și a făcut instrumentul popular.
18. Telescopul
Primele înregistrări istorice ale unui telescop apar în brevetele depuse în 1608 de olandezii Hans Lippershey și Jacob Metius. O descriere a instrumentului lui Lippershey a ajuns rapid la Galileo Galilei, care a creat o versiune îmbunătățită în 1609, cu care a făcut observațiile găsite în Sidereus Nuncius din 1610.
19. Patinajul viteză
Patinajul de viteză, care s-a dezvoltat în Olanda în secolul al XVII-lea, a apărut în urma inovațiilor în construcția de patine. Patinajul de viteză este o formă competitivă de patinaj în care patinatorii se întrec pe o anumită distanță. Tipurile de patinaj de viteză sunt patinajul de viteză pe pistă lungă, patinajul de viteză pe pistă scurtă și patinajul de viteză maraton. În Jocurile Olimpice moderne, patinajul de viteză pe pistă lungă este denumit de obicei doar „patinaj viteză”, în timp ce patinajul de viteză pe pistă scurtă este cunoscut sub numele de „pistă scurtă”.
20. Termostatul
În jurul anilor 1620, Cornelis Drebbel a dezvoltat un sistem automat de control al temperaturii pentru un cuptor, motivat de credința sa că metalele de bază ar putea fi transformate în aur, menținându-le la o temperatură constantă precisă pentru perioade lungi de timp. De asemenea, el a folosit acest regulator de temperatură într-un incubator pentru puii de incubație.
21. Submarinul
Olandezul Cornelius Drebbel a fost inventatorul primului submarin navigabil în timp ce lucra pentru Marina Regală Britanică. El a proiectat și fabricat un submarin orientabil cu un cadru din lemn acoperit cu piele. Între 1620 și 1624, Drebbel a construit și testat cu succes încă două nave mai mari. Al treilea model putea transporta 16 pasageri. Acest model a fost demonstrat regelui Iacob I și câtorva mii de londonezi. Submarinul a rămas scufundat trei ore și putea călători de la Westminster la Greenwich și înapoi, o croazieră la o adâncime de la 3,7 la 4,6 m. Acest submarin a fost testat de multe ori în Tamisa, dar nu a fost folosit niciodată în luptă.
22. Fotosinteza
23.Înființarea microbiologiei: protozoare, bacterii, celule spermatozoide și spermatozoizi, Giardia
Toate cele de mai sus au fost descoperite de Anton van Leeuwenhoek. Protozoarele au fost descoperite în 1674. Primele bacterii au fost observate în 1676 folosind microscopul său cu lentilă unică. El a descris creaturile pe care le vedea ca fiind creaturi mici. Studiul bacteriilor este în general cunoscut sub numele de studiul microbiologiei; Anton van Leeuwenhoek este cunoscut ca fiind fondatorul microbiologiei. Spermatozoizii au fost observați pentru prima dată de van Leeuwenhoek în 1677. Giardia este un gen de paraziți protozoare flagelate anaerobe care colonizează și se reproduc în intestinul subțire, iar Van Leeuwenhoek a observat-o prima dată în 1681 în timpul observării propriului scaun.
24. Au descoperit o mulțime de insule
În prima sa vizită din 1594, exploratorul olandez Willem Barents a descoperit Insulele Orange, la extremitatea nordică a Nova Zembla. * La sfârșitul secolului al XVI-lea (1598), în timp ce treceau de Capul Bunei Speranțe, din cauza vremii rele, olandezii au schimbat ruta a celor cinci nave cu care călătoreau și au ajuns să navigheze pe malul insulei Mauritius. Sub comanda lui Wybrand van Warwick, au ancorat și numit insula Prins Maurits van Nassaueiland, după prințul Maurits al Casei Nassau. Olandezii au făcut o așezare pe Mauritius pentru navele lor care treceau pe această rută maritimă și după 20 de ani, în cele din urmă au abandonat-o. Insula a fost preluată de francezi care i-au schimbat numele în Isle de France și au folosit-o, printre altele, pentru a face raiduri pe nave comerciale britanice. Acest lucru a durat până în 1810, când britanicii au preluat controlul asupra insulei și i-au redat numele olandez. * În 1642, Abel Tasman a navigat din Mauritius și, la 24 noiembrie, a văzut Tasmania. El a numit insula Tasmania Van Diemen’s Land, după numele lui Anthony van Diemen, Guvernatorul General al Companiei Olandeze a Indiilor de Est, care îi comandase călătoria. A fost redenumită oficial Tasmania în onoarea primului său descoperitor european la 1 ianuarie 1856. * În același an, 1642, se știe că primii europeni care au ajuns în Noua Zeelandă au fost cei din echipajul exploratorului olandez Abel Tasman care a ajuns pe navele sale Heemskerck și Zeehaen. Tasman a ancorat la capătul nordic al insulei de sud din Golden Bay (el l-a numit Murderers ‘Bay) în decembrie 1642 și a navigat spre nord, în Tonga, în urma unei ciocniri cu localnicii maori. Tasman a schițat secțiuni ale coastelor vestice ale celor două insule principale și le-a numit Staten Landt, după statele generale ale Olandei, acest nume a apărut pe primele sale hărți ale țării. În 1645, cartografii olandezi au schimbat numele în Nova Zeelandia în latină, din Nieuw Zeeland, după provincia olandeză Zeeland. Ulterior, a fost anglicizat ca New Zeeland de către căpitanul naval britanic James Cook. * În Duminica Paștelui, 5 aprilie 1722, exploratorul olandez Jacob Roggeveen a descoperit Insula Paștelui. Insula Paștelui este una dintre cele mai îndepărtate insule locuite din lume. Numele Insula Paștelui a fost dat de Jacob Roggeveen în timp ce căuta Davis sau insula lui David. Roggeveen a numit-o Paasch-Eyland (denumirea olandeză pentru „Insula Paștelui”). La 13 iunie, Roggeveen a descoperit și insulele Samoa.