În Copenhaga există o bibliotecă de unde poți împrumuta cărți … umane. Exact, oameni poveste. Biblioteca Umană este, în adevăratul sens al cuvântului, o bibliotecă de oameni. Cititorii pot împrumuta ființe umane care servesc drept cărți deschise și pot purta conversații la care nu ar avea acces în mod normal. Fiecare carte umană reprezintă un grup din societatea noastră care este adesea supus prejudecăților, stigmatizării sau discriminării din cauza stilului lor de viață, diagnostic, credință, dizabilitate, statut social, origine etnică etc.
Întotdeauna mi-am imaginat oamenii ca fiind povești. Homo sapiens modern (adică oamenii care erau aproximativ ca noi acum) au umblat pentru prima dată pe Pământ acum aproximativ 50.000 de ani. De atunci, peste 108 miliarde de membri ai speciei noastre s-au născut vreodată, conform estimărilor Biroului de Referință a Populației (PRB). Având în vedere populația globală actuală de aproximativ 7,5 miliarde (estimare din 2019), asta înseamnă că oamenii în prezent reprezintă aproximativ 7% din numărul total de oameni care au trăit vreodată. Tot PRB estimează că până în 2050 aproximativ 113 miliarde de oameni vor fi trăit vreodată pe Pământ. Imaginează-ți câte povești de viață!
Biblioteca Umană găzduiește evenimente virtual și în biblioteci, muzee, festivaluri, conferințe, școli, și universități. Toate „cărțile umane” sunt voluntari cu experiență personală asupra subiectului lor.
Ai o poveste de viață cu adevărat interesantă și valoroasă din care alți oameni pot învăța sau vrei să sfidezi un stereotip sau să ajuți la provocarea stigmatizării și stereotipurilor prin dialog și conversații personale? Ești ca o carte deschisă despre care cititorii ar putea beneficia? Atunci Biblioteca Umană poate să îți publice povestea.
How cool is that?
Biblioteca Umană o poți găsi aici.