An de an îmi notez într-o agendă cu Micul Prinț pe copertă cărțile pe care le citesc în anul respectiv. De obicei, cărțile pe care mi-aș dori să le citească mai târziu și copila mea, le notez cu o inimă și litera J. În nici un an nu termin lista întocmită, iar teancul de cărți de citit este mereu în creștere. Mie mi-e clar că eu voi muri cu o listă de cărți de citit neterminată. Pentru că prima jumătate a anului s-a dus de tot pe apa sâmbetei, m-am gândit să fac o listă cu cărțile care mi-au plăcut cel mai mult din tot ce am citit anul acesta până acum. Ordinea lor este aleatorie.
- Elif Shafak – Cele patruzeci de legi ale iubirii
Elif Shafak este o scriitoare de origine turcă, locuiește în Franța și este cel mai citit romancier de sex feminin din Turcia. Aceasta este, de asemenea, comentator politic și susține conferințe TED. Cele 40 de legi ale iubirii îmbină două povești, pe de o parte povestea Ellei Rubinstein, o femeie aflată în pragul vârstei de 40 de ani, mamă a trei copii, cu un mariaj nefericit, și pe altă parte o poveste din secolul al 13lea, reprezentând legătura spirituală dintre poetul persan Rumi și Shams din Tabiz, un derviș sufit înțelept și clarvăzător. Cartea prezintă două lumi diferite și două tipuri de iubire diferite. Într-o atmosferă orientală, ademenitoare, Shams prezintă cele 40 de legi ale iubirii.
2. Alain de Botton – Ce se întâmplă în iubire
Mie îmi place mult Alain de Botton, m-a cucerit cu Eseuri de îndrăgostiți. Așa ce am iubit cartea aceea, m-a ținut trează câteva nopți bune după ce am citit-o. Ce se întâmplă în iubire este cumva continuarea Eseurilor. Dacă în Eseuri prezenta ce se întâmplă în perioada de început a unei relații, Ce se întâmplă în iubire este o continuare firească a iubirii, este povestea cu suișuri și coborâșuri dintre Kirsten și Rabih. Cred că multe persoane aflate într-o relație se vor regăsi în această carte. Este o carte despre emoții, temeri, confuzii, mecanisme psihologice și dezamăgire.
3. Yuval Noah Harari – Sapiens: A brief history of humankind
Sapiens mi-a oferit o nouă perspectivă asupra religiei, m-a făcut să văd specia umană altfel decât până acum. Yuval Harari a scris Sapiens la 35 de ani. Se zice prin târg (internet, desigur) că acest domn este profesor doctorand în istorie la Universitatea din Ierusalim, este gay și nu are smartphone 🙂 Sapiens cuprinde evoluția speciei Homo Sapiens de la Epoca de Piatră până în secolul actual, trecând prin patru etape de evoluție: revoluția cognitivă (când Homo Sapiens și-a dezvoltat imaginația), revoluția agricolă (dezvoltarea agriculturii), unificarea omenirii (consolidarea treptată a organizațiilor politice către un imperiu global) și revoluția științifică (apariția științei). Ideea principală a acestei cărți este că Sapiens a ajuns să domine lumea deoarece este singurul animal care poate coopera în mod flexibil în număr mare și că Sapiens are capacitatea de a coopera în număr mare crezând în lucrurile existente doar în imaginație, cum ar fi zeii, națiunile, banii și drepturile omului. După Sapiens a mai scris și Homo Deus, la fel de interesantă, însă personal, Sapiens mi-a plăcut mult mai mult.
4. Donna Tartt – Sticletele
Despre Sticletele Donnei Tartt, am scris aici.
5. Simon Sebag Montefiore – The Romanovs
Mă fascinează poveștile adevărate cu regi, regine și imperii. Simon Sebag Montefiore povestește despre cei 300 de ani din dinastia Romanov, o perioadă a brutalității, a sexului și a puterii. Cele 650 de paginii ai cărții te captivează prin rivalitățile, conspirațiile și extravaganța familiilor imperiale. Povestea celor peste douăzeci de țari și țarine te învață despre autocrație și despre ambiția imperială de neclintit a rușilor.
6. Charles Bukovski – Femei
Femei este o carte cu un limbaj licențios, este obscenă, degradantă, o carte despre curve, alcool, despre futut cuvânt care se regăsește de foarte multe ori în carte. Henry Chinaski este un scriitor de 50 de ani, dependent de alcool și de femei, „un orășean stupid…un căcat ratat, plin de stropi, care n-are nimic de oferit”, cum se descrie el însuși. Deși pe alocuri are situații comico-tragice, Femei te va șoca de la început până la sfârșit. Cred că doar Luni de fiere a lui Pascal Bruckner m-a șocat la fel de mult ca și Femei. Nu este o carte recomandată celor sub 18 ani. Dacă reușești să treci peste limbajul vulgar, vei descoperi în Henry Chinaski un personaj impresionant.
7. Simone de Beauvoire – Criză la Moscova
Nicole şi André sunt doi profesori universitari care pleacă într-o vizită la Moscova, la Maşa, fiica lui André dintr-o altă căsătorie. În timpul acestei călătorii se declanșează o criză conjugală între cei doi. Criză la Moscova descrie percepția vieții la 60 de ani, nevoia de dragoste și comunicare mai ales acum. Cartea este inspirată din vizitele pe care Simone de Beauvoir le-a făcut împreună cu Jean Paul Sartre, în Uniunea Sovietică între 1962 şi 1966.
8. Kathryn Wagner – Dansatoarea lui Degas
La Belle Epoque, Paris, pictori, impresionism, tot ce mă fascinează mai mult am găsit în această carte. Alexandrie este o fată săracă din Espellete, un sat de lângă Paris, pasionată încă de mică de balet. Aceasta devine balerină la Opera din Paris, însă în spatele scenei descoperă o altă lume, o lume a Camerei Verde, a bărbaților înstăriți care se abonau să ia parte la repetițiile de balet doar pentru a flirta cu balerinele și a le acompania în vestiar, descoperă ce reprezintă viața unei întreținute, a unei lorette. Astfel, Alexandrie îl întâlnește pe Edgar Degas, pictorul căruia îi pozează cu orele și care devine pentru aceasta o iubire imposibilă. Spre sfârșitul vieții, când lui Degas i se deteriorează vederea, acesta devine din ce în ce mai interesat de sculptură pentru care este suficientă senzația pipăitului. Pictura de pe coperta cărții se numește Dansatoare la fotograf, este o pictură în ulei pe pânză și se află Muzeul de Artă Pușkin din Moscova.